Actualiteiten

Bezoek aan Zambia van 11 september tot en met 7 oktober 2018
10 februari 2019

Beste Lezer,
Na ruim 13 jaar was er dan eindelijk weer een mogelijkheid om mijn favoriete land, Zambia, weer eens te bezoeken. Als bestuurslid van Tikondane Foundation Netherlands werd mij gevraagd om naast het Tikondane community center,Lees meer

ALLE GELDEN WORDEN BEVROREN 
7 juni 2017

Het afgelopen jaar hebben wij jullie regelmatig op de hoogte gebracht van onze fondswerving met betrekking tot het Tikondane programma in Katete Lees meer

Niet meer afhankelijk willen zijn van donaties
3 december 2015

83e3d9d3-8621-4288-8beb-16a9f0438dfd

 

Niet meer afhankelijk willen zijn van donaties. Dat is wat Tiko, een gemeenschap in Zambia, probeert te bereiken.

Tiko werkt aan een onderneming in Zambia. Het betreft een Lodge, als onderdeel van het leer/werkcentrum.

Na een investering in de Lodge, kan Tiko voor een groot deel zelfstandig verder met de opbrengsten van de onderneming.

Ik vraag je om dit project te ondersteunen, zodat de mensen in en rond Katete in toenemende mate zelfredzaam zullen zijn!

Zie:http://igg.me/at/tiko

Dank jullie wel namens Tiko,

Peter Kok, Anne Steenhauer, Lorraine van Dam, Frans van der Grinten, Maria Floré en Annie Crombag

Leerzame vakantiebaan voor HBO Student
15 juni 2015

Opdracht: Crowdfunding Marketing/Communicatie

Periode juni – medio november a.s. voor gemiddeld 12 uur per week
Vergoeding in overleg Lees meer…


14 juni 2015

 

image2image1

Nieuw bestuurslid
29 maart 2015

Annie

Het bestuur van Stichting Tiko is zeer blij dat we een nieuw bestuurslid mogen verwelkomen binnen onze stichting.

Annie Crombag zal de plaats over gaan nemen van Vera Wouters. Vera heeft na drie jaar binnen het bestuur te hebben gezeten, besloten zichzelf binnen andere activiteiten te gaan ontplooien.

Dat het bestuur Annie heeft gevraagd om lid te worden is vanzelfsprekend: zij kent Zambia heel goed. Zij en haar man hebben zeven jaar in Zambia gewoond en gewerkt binnen de gezondheidszorg. Vanuit de Stichting Nederlandse Vrijwilligers hebben zij twee periodes in Zambia gezeten, namelijk van 1976-1980 en van 1986-1989. Daarnaast heeft Annie ook in haar privé leven nauwe banden met Zambia.

Annie heeft haar hele leven in de gezondheidszorg gewerkt en is pas twee jaar geleden met pensioen gegaan. Sinds een tijd is zij op zoek naar een nieuwe uitdaging en heeft zich daarom recentelijk aangemeld bij de PUM (Project Uitzending Managers) van Buitenlandse Zaken. Zij hoopt uitgezonden te worden naar gezondheidszorg projecten, het liefst binnen Afrika.

Het is een enorme aanwinst voor het bestuur om iemand te hebben die Zambia zo goed kent en inzicht heeft in al de problematiek waar een ontwikkelingsland mee te kampen heeft

Fietsen van Breda naar Zambia 2015
24 maart 2015

                      

Ook dit jaar weer een fietstocht voor het goede doel!

De datum is al vastgesteld: zondag 7 juni. Wil je meefietsen, laat het ons weten en zet de datum al in je agenda.   Lees meer

Samenwerking met Wilde Ganzen
23 maart 2015

IL-955-Logo nieuw blok FC_PMS

De Nederlandse organisatie Wilde Ganzen steunt wereldwijd kleinschalige ontwikkelingsprojecten van particuliere initiatieven als Stichting Tiko. Hun motto is “klein project/groot verschil.”

Stichting Tiko heeft Wilde Ganzen gevraagd om financiële steun om de keuken van Tiko Lodge te moderniseren en meer wc’s voor het personeel te bouwen. Onze aanvraag is ingewilligd.

Het gaat om een bedrag van ruim € 8000. De stichting heeft één jaar de tijd om € 5000 op te brengen door fondsenwerving activiteiten waarna Wilde Ganzen het resterende bedrag toevoegt.
De Stichting is heel blij financiële steun van Wilde Ganzen te ontvangen.
Vanaf nu zie je het Wilde Ganzen logo op berichten van de stichting.

Kerstmarkt 2014
18 maart 2015

Stichting Tiko doet mee met de KERSTMARKT in het Ginneken op zondag 14 December Lees meer

15 studenten van Saxion Hogeschool voor Toerisme in Deventer bezoeken Tiko
17 maart 2015

 Tijdens hun rondreis door Zambia in November 2014 verbleef een groep studenten van Saxion Hogeschool drie dagen op Tiko. Hun opdracht was aanbevelingen op te stellen om de toeristisch faciliteiten op Tiko te verbeteren.

Foto: discussie op de Tiko verandah.

c6_north_south_tote_olive_1

Nederlands gezin bezoekt Tiko
15 maart 2015

 Een Nederlands gezin uit Lichtenvoorde logeerde op Tiko in juli en augustus  2014 en werkte daar als vrijwilliger.

Zij werden goed opgenomen in de Tiko familie en deelden het dagelijks leven van het centrum.

foto

 

Moeder, Mladenka, is huisarts en heeft iedere ochtend spreekuur gehouden onder de vrouwen. Het ging meestal om rugklachten en andere spierklachten vanwege het zware werk dat de vrouwen moeten verrichten.

 

 

Vader, Randolph, kreeg als opdracht: waste management. Afval op Tiko (en in Zambia) is een groot probleem. Hij heeft met zijn team gewerkt aan het scheiden van afval en heeft gedemonstreerd hoe men briketten van papier en karton kan maken ter  vervanging van brandhout.

IMG_3294

IMG_3292

IMG_3293

 

Hun twee kinderen Emily (16) en Jason (14) hebben zich bezig gehouden met hun leeftijdsgenoten in de Tiko school, en de Tiko Academie (de pas opgestarte vak school).

 

 

 

De familie was ook vaak in de keuken te vinden om maaltijden klaar te maken – hun guacamole was ontzettend lekker!
Zij hebben ook tijd genomen om wat van Zambia te zien bv. de stad Livingstone en de bekende Victoria watervallen. Vlakbij is het Livingstone Nationale Park, een wildreservaat.

Zie foto: de familie Browne met hun gewapende gids Emmanuel op loopsafari.
Prettige feestdagen, Season's GreetingsIn de achtergrond een witte neushoorn moeder met zoontje dat vernoemd is naar de gids omdat ook hij rond de kerst werd geboren.
Vanwege stroperij zijn er slechts 11 neushoorns in Zambia overgebleven. Jammer genoeg is de hoorn van dit beest “big business”in Aziatische landen. Daarom wordt de kleine (!) Emmanuel goed bewaakt.
De witte neushoorn is echt niet “wit”. Maar omdat hij een bredere mond heeft dan de gewone neushoorn werd hij aangeduid als de ‘wijde” neushoorn door de Nederlands sprekende Zuid Afrikaners. Langzaam is het woord “wijd” “white” geworden.

“Wij hebben een onvergetelijke tijd achter de rug en genieten nog steeds van de vele foto’s, video’s en bovenal goede en leuke herinneringen. Wat een fantatisch volk en land, en vooral gedreven Tiko vrijwilligers. Zee leerzaam voor de hele familie”

Twee bestuursleden bezoeken Tiko juni/juli 2014
1 maart 2015

In juni/juli 2014 twee bestuursleden – Maria en Anne – bezoeken Tikondane. De man van Maria, Frans, ging ook mee. Na een verblijf van twee weken gingen Maria en Frans verder naar Zuid Luangwa Game Park, ca. 2 uur rijden van Tiko, en daarna Malawi.

Op hetzelfde tijdstip gingen twee studenten van Fontys, Tilburg naar Tiko.
Ellis en Lieke bleven vier weken stage lopen.
Lieke heeft een interessant werkstuk in het Engels geschreven getiteld “Dit is Tiko” over toerisme in Zambia en Tikondane in het bijzonder, met aanbevelingen om toerisme op Tiko te promoten.

Ellis heeft de Tiko bibliotheek gereorganiseerd en remedial teaching gegeven aan Tiko schoolkinderen. Zij heeft gebruik van de “Cat and Dog” boeken die de Tiko kinderen zeer waarderen. De boeken zijn in het Engels.

Leuk om te melden: de reeks boeken (Cat and Dog) in de Tiko bibliotheek – zeer geschikt om de leesvaardigheid van Afrikaanse kinderen te bevorderen – zijn afkomstig van Biblionef, een Nederlandse organisatie opgezet om lees plezier onder kinderen in derde wereld landen te promoten.

Van l naar r:
Frans, Anne, Ellis, Maria en Lieke
foto (1)


21 februari 2015

foto


21 februari 2015

foto (1)


21 februari 2015

foto

Vera Wouters in de tijdschrift “Arts en Auto”
15 december 2013

IMG_0672

“Breda zingt voor Tiko Zambia”: een succes
30 maart 2013

Stichting Tiko is zeer tevreden met het verloop van deze druk bezochte benefiet concert op 17 maart – niet alleen vanwege de leuke sfeer die werd gecreëerd door de verschillende muzikale optredens maar ook vanwege het feit dat we met z’n allen €1000 hebben opgehaald. Iedereen verdient hiervoor een schouderklopje. Lees meer

Breda zingt voor Tiko Zambia
20 januari 2013

Alvast zondag 17 maart 2013 in uw agenda zetten: zondag middag in café Boerke Verschuren in het Ginneken, Breda vanaf 2 uur.  Lees meer

Vakantiebeurs 2013
9 januari 2013

Stichting Tiko heeft voor de eerste keer een stand gehuurd op de Vakantiebeurs in Utrecht. De stand van de stichting maakte deel uit van de Wereld Hulp Markt. Lees meer

Wieke’s reisblog
20 juli 2012

 

 Wieke Biesheuvel, dochter van de bekende ARP-politicus Barend Biesheuvel, zit samen met haar man/chirurg Frank twee jaar in Katete bij St. Francis Hospital, pal naast het Tikondane Community Centre.  

Haar reisblog is in Libelle te vinden.

Zij is ook op Facebook te volgen:  Wieke Biesheuvel in Zambia

Biblionef
10 juli 2012

In de zomer/herfst nieuwsbrief van Biblionef  (nr. 33)  staat een artikel over, “Heel Veel Cats En Dogs” waarin o.a. de lagere school op Tikondane Community Centre voorkomt. lees meer

KLM
1 juli 2012

Vanaf 15 mei vliegt (bijna) KLM dagelijks rechtstreeks naar Lusaka (i.v.m. de snijbloem industrie). Raadpleeg www.vakantie.KLM.com voor aanbiedingen retour vluchten Nederland-Zambia.  De aanbiedingen zijn gedurende 5 dagen per maand geldig, daarna geldt weer de oude prijs van 1100 euro´s.  De moeite waard om te doen als sommige vluchten kosten 750 euro´s. 

 

Duitstalige Tiko website
1 mei 2012

Sinds mei 2012 is er een Duitstalige website opgezet door vrienden van Elke Kroeger-Radcliffe, de oprichtster van Tiko: www.tikondane.de