Biblionef

In de zomer/herfst nieuwsbrief van Biblionef  (nr. 33)  staat een artikel over, “Heel Veel Cats En Dogs” waarin o.a. de lagere school op Tikondane Community Centre voorkomt.

Tikondane school staat al een aantal jaren op de lijst van Biblionef, van scholen in ontwikkelingslanden die bibliotheekboeken ontvangen. Deze Nederlandse organisatie, gevestigd in Den Haag, heeft als doelstelling “ geef ieder kind leesplezier”. Dit jaar deed Biblionef echter een zending die anders was dan normaal:

“in plaats van een collectie van allerlei verschillende boeken hebben we nu  een groot aantal Cat & Dog boekjes verstuurd. Dat kwam zo: tijdens een schoonmaakbeurt in het Community Centre lagen alle boeken op kleden op de grond. De kinderen konden zelf de boekjes pakken. Het viel de vrijwilligers op dat de enthousiaste kinderen voornamelijk de boekjes pakten met drie of vier regels tekst per pagina. Ze hebben toen heel specifiek gekeken naar het leesniveau van de kinderen. En dat kon wel wat omhoog. Niet zo verwonderlijk, want hoe hadden de kinderen leren lezen? De lerares schrijft een zin op het bord en laat een plaatje zien. Er volgt een spreekkoor. Dan mogen de kinderen de zin overschrijven in een schriftje. In de hoogste klas bleek een meisje te zitten dat goed kon overschrijven maar geen woord kon lezen”.

De Cat en Dog boekjes zijn ideaal voor Afrikaanse scholen als Tikondane waar meer behoefte is aan individueel lezen. Er zijn natuurlijk geen leesboeken thuis. De twee vrienden, Cat en Dog, beleven allerlei avonturen in een Afrikaanse omgeving en zijn eenvoudig te begrijpen met korte zinnen waarin heel veel grammatica is verpakt.

Samen lezen, elkaar voorlezen en afwisselen is niet alleen erg leuk maar ook heel goed om beter (begrijpend) te leren lezen.