Duurzame landbouw

De meerderheid van de mensen in Katete District, dus ook de “crew” van Tiko,  zijn kleine boeren die zelf hun voedsel moeten verbouwen. Ze verbouwen mogelijk ook wat katoen voor de verkoop om andere essentiële behoeften te kunnen kopen.

De grond is erg arm en de regens worden meer en meer onbetrouwbaar. Maïs is het basis voedsel maar een redelijke oogst is alleen mogelijk als er veel kunstmest wordt gebruikt. Kunstmest wordt steeds duurder door de stijgende energie prijzen en gaat al snel het budget van veel boeren te boven. De bevolkingsgroei betekend bovendien dat er geen land genoeg meer is om wisselbouw toe te passen waardoor de akkers uitgeput raken.

Daarom bevordert Tiko het gebruik van een duurzaam agrarische systeem dat gebaseerd is op de methoden van permacultuur. Men gebruikt natuurlijke bemesting zoals compost en nitraten afkomstig van stikstofbindende gewassen (leguminosae) zoals diverse bonen in plaats van kunstmest.

Om de wisselbouw te bevorderen is er nu veel aanplant van cassave, dat minder kwetsbaar is voor droogte dan maïs. Omdat cassave ook iets minder voedzaam is dan maïs wordt dit gecompenseerd door de teelt van bonen en andere groenten en het fokken van konijnen en duiven.

De principes van duurzaam landbouw staan  op het lesprogramma van de Community School en worden ook toegepast in de school tuin en door de Tiko “crew” op hun eigen land.

Voor meer informatie kijk op Youtube naar de video “Scaling Up Conservation Agriculture in Zambia”: youtube.com/watch?v=qRh6FCvx91g