Elke Kroeger-Radcliffe

Elke Kroeger-RadcliffeEen in Duitsland geboren Australische weduwe met voorvaderen uit Friesland in Nederland. Elke arriveerde in Zambia in 1993 om in het ziekenhuis, St. Francis Mission Hospital vlak bij Katete  als docente in de verplegeropleiding te werken.

Het idee van Tikondane Community Centre werd geboren toen Elke zich bewust werd van het hoge niveau van analfabetisme onder het  laag geschoolde ziekenhuis personeel. Zij begon meteen lessen te regelen voor ziekenhuis personeel dat niet konden lezen of schrijven. Maar het bleek al gauw dat mensen van buiten het ziekenhuis de lessen ook wilden volgen.

Het ziekenhuis kon geen ruimte bieden aan volwassen educatie op z’n grote schaal zodat Elke een andere locatie moest zoeken. Begin 1999 nam zij ontslag van het ziekenhuis (maar zij wordt nog steeds aangesproken als Zuster Elke) en besloot haar eigen centrum op te richten. Vlak bij het ziekenhuis was een bouwvallige woning op een stuk land. De eigenaar was pas gestorven.

Met de medewerking van Chief Mbang´ome kreeg Elke toestemming om een centrum voor volwassen educatie op te zetten.

Op 30 juli 1999 werd het centrum geregistreerd als een Community-Based Organisation CBO.

Maar geld was nodig om het centrum draaiend te houden. Elke gebruikte haar weduwe pensioen en zorgde ook dat er een gasthuis met een paar kamers werd geopend als een bron van inkomsten. Maar als er gasten komen dan heb je een keuken nodig en personeel, en dan  komt er een eigen moestuin en wat geiten en kippen en onderhoudspersoneel en dan  iemand voor de administratie, en dan zowel als een locatie voor volwassen educatie ook een basisschool…..en zo ging het door tot dit gemeenschapscentrum 89 gezinnen telt.