Nieuwsbrief augustus 2012

Beste Vrienden van Tiko,

Het bestuur van Stichting Tiko leeft een druk bestaan en is bezig met veel andere activiteiten dan de wel en wei van Tiko. Maar wij blijven in nauw contact met Tiko en e-mails gaan bijna dagelijks heen en terug. Bijvoorbeeld, wij zijn op de hoogte gehouden van het ernstige verkeersongeluk die Tim de  taxi bestuurder heeft meegemaakt en zijn redding door Mustapher, de Tiko ingenieur.
Het is zomer in Nederland en het regent:  tijd om stil te staan en terug te kijken over het laatste paar manden.

 

Bezoek oprichster van Tiko, Elke Kroeger-Radcliffe, aan Breda

Tijdens haar drie daagse verblijf  in Breda begin april  heeft de Stichting een “Walking Dinner” georganiseerd. Wij zochten een gelegenheid om de vrienden en donoren te bedanken voor hun steun aan Tiko. Ruim 50 mensen kwamen naar de gezellige woonkamer van Maria en Frans Floré van der Grinten op de Haagweg in Breda. Een catering bedrijf heeft een uitstekend maaltijd voorgeschoteld en onze trouwe djembe groep “Djembasa” heeft voor ons gespeeld.  Frans van der Grinten die is zelf in Tiko geweest  is in gesprek gegaan met Elke over community-based toerisme en de toekomst van Tiko. Wij hoorden o.a. een dringende oproep om het water voorzieningen op Tiko te verbeteren.

Photo links: voorzitter Peter Kok aan het woord
Photo rechts: Elke (in bril) geniet van haar eerste, en verassende “walking dinner”

Omdat Tiko en het naast gelegen ziekenhuis in Katete  nauw samen werken hebben wij Arlet Splint, secretaris van de Medisch Support Groep ’t Gooi Ziekenhuis/St. Francis Ziekenhuis Katete, uitgenodigd om het laatste nieuws te vertellen. Het was interessant te horen dat de Nederlands gynaecoloog werkzaam al jaren daar in het ziekenhuis, dr. Joop Jansen, heeft zijn wens om speciale apparatuur aan te schaffen (met Nederlands hulp) in vervulling zien gaan.  Nu kan hij opereren aan vrouwen die na een moeilijke bevalling een fistel krijgt d.w.z. een open verbinding tussen vagina en de urineblaas.
De man van Arlet, Paul, was  helaas  niet aanwezig; hij was die dag op weg naar Zambia en het ziekenhuis waar hij treedt al jaren op als technisch adviseur.
De avond was een “mix” van gesprekken en muziek maar bovenal gezelligheid. Naast Djembasa hoorden wij de prachtige stem van Noor, de dochter van bestuurslid Vera Wouters met begeleiding op de gitaar van………
Een zeer geslaagde avond. Bovendien met een en ander hebben wij toch €300 winst gemaakt.

Elke is verder op reis gegaan, eerst naar Engeland, Schotland en Guernsey, daarna naar Amerika en Australie.

 

Koninginnedag 2012

Voor de tweede keer heeft Stichting Tiko een kraampje gehouden op de Kasteelplein in Breda vlakbij het park Valkenburg.  En toen was het stralend weer en zeer druk in de stad: een zee van oranje*.  Maria Floré heeft samosa’s gemaakt en Djembasa kwam langs om een impromptu concert te geven.
Opbrengst €150. Een leuk bedrag maar even belangrijk zijn de contacten die je maakt.
Dank je wel iedereen die ons gesteund heeft.

Photo links: Anne en Vera
Photo rechts: Keuzes  maken – in dit geval tussen vlees of vegetarische samosa’s. Of ging het over hoe veel geld ze hadden te besteden?  Oma kijkt toe.

* Gezien op een oranje trouw tijdens Koninginnedag: And for the finishing touch God made the Dutch.

 

Water voorziening op Tiko

De stichting heeft voor gekozen  community-based toerisme op Tiko te bevorderen omdat  door deze vorm van toerisme Tiko en het lokale gemeenschap  kunnen een redelijk goed financiele bestaan opbouwen.
In de eerste plaats willen we beginnen met het opknappen van de bestaande gebouwen van Tiko Lodge  (en eventueel een rondavel  als gaastverblijf laat bouwen).
Tijdens het bezoek van Elke  hebben wij afgesproken een financiele bijdrage te geven om wat gastenverblijven op te knappen en het water voorziening te verbeteren.
Intussen is verf gekocht om kamers te schilderen en er is stof gekocht om gordijnen e.d.  te laten maken in de naaiatelier van Tiko.
Het water voorziening was hard aan een opknapbeurt toe. Het huidige boergat bestond al 14 jaar ……………… en…….en
Dank zij de aanwezigheid van een Chinese aannemer met de nodige werktuigen is het boergat schoongemaakt, een nieuw water tank is geplaatst en de pijpen van de tank naar het boergat vernieuwd.
In feite is een tweede boergat op het terrein nodig om het nieuwste gastenverblijf met vier en-suite kamers  – Humboldt House (gefinancierd door Humboldt School in Duitsland) van water te voorzien. Donoren worden gezocht.
Het totale bedrag ………… is per Internet bankieren naar Tiko gestuurd.

 

Donatie
Stichting ’t Arme Kinderhuys en het Arme Weeshuys der Kercken van Breda

Dit jaar ook hebben wij van deze stichting en geld bedrag ontvangen (€1.500,–) te besteden voor “hongerhulp aan weeskinderen” in de Katete District.  Wij zijn zeer erkentelijk.
Elke laat ons weten hoe zij dit bedrag wil besteden.
Er zijn 120 weeskinderen op school. Deze worden opgevangen door familieleden (er zijn geen weeshuizen in Katete ) en dat betekent een hoger last voor deze families die al kinderen hebben  – het voedsel moet verdeeld worden.
Omdat Tiko medewerkers zijn afhankelijk van de opbrengst van hun mais gewas om hun dagelijks voedsel nsima voor te bereiden en omdat mais zeer afhankelijk is van het weer – of er valt te veel regen of niet genoeg – Elke probeert al geruime tijd het idee te introduceren andere gewassen te bouwen o.a. cassave.
De cassave plant (afkomstig uit Zuid Amerika, door de Portugezen geïntroduceerd in Afrika ) kan goed tegen droogte en kan groeien op arme grond. Het is een goed vervanger tijdens voedselschaarste. De gekookte eetbare wortelknol is zetmeel rijk. Meestal wordt er pap van gemaakt (denk aan tapioca).  In Nederland koopt men deze wortelknollen bij de toko. Bovendien eten wij borrelnootjes en kroepoek van cassave gemakt.
Zij denkt aan een project op te starten om samen met de leerkrachten de Tiko kinderen meer bewust te maken van goede landbouw praktijken en zelf cassave in de school tuin te planten.  De kinderen mogen dan stekjes naar huis nemen en  hun eigen moestuin ontwikkelen.
Het lijkt ons een geschikte manier om de wensen van de bovengenoemde donor tegemoet te komen.

 

Vriendelijke groeten,
namens het bestuur,
Anne Steenhauer secretaris
tikondanefoundation@gmail.com