OVERZICHT: WERKEN OP TIKONDANE COMMUNITY CENTRE ALS VRIJWILLIGER

Je blijft minimum 7 dagen, maar hoe langer je blijft des te meer voldoening je krijgt omdat je samenwerkt met de “crew” en nauw betrokken wordt bij de projecten. Ideaal is als je twee of drie maanden blijft. De voertaal in Zambia is Engels.

Kosten per week: ca. €150 (US$ 195) dit is inclusief drie maaltijden per dag plus accommodatie (exclusief drankjes). Je krijgt een kamer met eigen sanitair.
Vrijwilligers kunnen ook kiezen om hun maaltijden zelf te bereiden. Dan betaal je alleen accommodatie. Er zijn winkels in de beurt en je kookt in de keuken van het restaurant. Tip: neem je eigen waterkoker mee voor je kamer en een broodmes.

Betaalwijze: Tiko accepteert contante betalingen in Euros, US dollars of Zambiaanse kwachas. U kunt ook vooraf betalen per internetbankieren.

Accommodatie Tiko Lodge
Tiko Lodge bestaat uit vier aparte huizen genoemd, Agogo, Tiana, Sekelani en Humboldt, verspreid over het terrein. Ze bieden eenvoudig kamers met 2 of 3 eenpersoons bedden of een dubbel bed, en meestal met eigen sanitair die bestaat uit een wc, wastafel en was ruimte met emmer. Sommige kamers hebben stapelbedden.
De kamers worden iedere dag schoongemaakt door de Huishoudelijk Dienst en beddengoed wordt regelmatig verschoond. De dames van de Huishoudelijke Dienst zijn bereid je was te doen voor een kleine vergoeding.
Heet water komt niet uit de kraan maar wordt op verzoek gebracht in een emmer, meestal door de nacht “crew”. Verder heeft iedere bed zijn eigen klamboe. Lampen en stopcontacten zijn ook in iedere kamer aanwezig. Het opladen van elektrische apparatuur is mogelijk maar de stroom toevoer op Tiko is niet erg betrouwbaar. Neem een zaklamp mee.
Er is ook de mogelijkheid een nacht door te brengen met een gezin in een traditionele hut.

Voorbeeld van een week werken op Tikondane Community Centre

Dag 1 Aankomst op Tiko
De meeste gasten arriveren in de middag per bus uit Lusaka. Het is ook mogelijk op
Lilongwe, hoofdstad van Malawi, te vliegen. Je kunt Tiko vragen een taxi te regelen.
De rit Lilongwe Luchthaven-Tiko duurt ca. 3-4 uur en kost ca. €214. Je arriveert ook voor het donker.
Avond maaltijd en eerste overnachting

Dag 2 Kennismaking met Tiko en voorbereiding activiteiten
Je maakt je eigen programma op uit de activiteiten hieronder vermeld met behulp van de “crew”

Dag 3-7 Activiteiten ontplooien

Dag 8 Vertrek na ontbijt

Natuurlijk heb je vrije tijd ! Er is genoeg te beleven in de omgeving. De “crew” is zeer vriendelijk en altijd bereid jou de weg te wijzen en zelfs je mee naar huis te nemen. Maar het klein stadje Katete in de beurt is niet bepaalde een uitgaansstad. Op Tiko kan je altijd een biertje drinken. In het ziekenhuis vijf minuten verderop ontmoet je Nederlandse artsen en medische studenten uit de hele wereld. Een weekend in Zuid Luangwa Game Park is een “must”.

Voorbeelden van activiteiten voor vrijwilligers

1. Leer een vaardigheid
Er zijn verschillende activiteiten die plaats vinden op Tiko.
Je kunt bijvoorbeeld:
– leren weven, matten maken of zeep maken.
– met de dieren helpen – de geiten, varkens, ezels, kippen en honden.
– je bent welkom in de keuken om traditionele Zambiaanse schotels te leren maken of anders om het keuken personeel je eigen favoriete schotel te leren maken. In de keuken kan je ook pindakaas of jam maken. Misschien zelfs de bakker helpen brood te bakken in de solar oven.

2. Duik de school in
Met ruim 600 lager school leerlingen, een kleuter schooltje (de Early Learning Centre), volwassen educatie en een bibliotheek is er genoeg te doen.
-verleen assistentie in een klaslokaal
– neem klein groepjes kinderen om te helpen met Engels/ lezen, rekenen en wetenschappen
– lees/vertel verhalen in de Bieb
-verzorg een programma voor de wekelijkse schoolbijeenkomst op vrijdag ochtend
– een buitenschoolse activiteit opzetten bv. drama, tekenen, sport, muziek
– assisteren bij volwassen educatie bv. conversatie Engels
– geef computer lessen
– de lokale taal Nyanja (Chichewe) leren
– voetballen met de Tiko Tigers

3. Gezondheidszorg
Een van de basis doeleinden van Tikondane Community Centre is de gezondheidszorg in de omgeving te verbeteren en zeker als het te maken heeft met HIV/AIDS. Een aantal vrouwen is opgeleid op Tiko om mantelzorg te kunnen geven aan zieke mensen bij hun in de dorpen. Dit zijn de zgn “home-based carers”.
– Ga met hun mee naar huis en leer wat ze doen of neem actief deel in een seminar waar ze instructie krijgen.
– Er is ook een groep mensen die leven met HIV. Deze groep komt iedere zaterdag middag op Tiko bij elkaar om activiteiten te ontplooien, om gewoon samen te zijn. Doe mee met deze groep.
– Op Tiko zijn hygiëne en juiste voeding zeer belangrijke thema’s. Zorg zelf voor een workshop in een van deze thema’s. Een tolk Nyanja/Engels is altijd aanwezig.
– Help de HIV/AIDS counsellor door een leer instrument te ontwikkelen over preventie of omgaan met deze ziekte.

4. Duurzame landbouw
Wat betekent dit en wat wordt bedoeld met “permacultuur” in het kader van de landbouw in Zambia? Als dit jou belangstelling is, zorg eerst dat je goed bent geïnformeerd. Daarna maak je een eigen voorbeeld tuin op het Tiko terrein, die je kunt overdragen aan een volgende vrijwilliger. Probeer ook je kennis over te dragen – geef een workshop of ontwikkel een brochure over een bepaald thema.
Leer hoe je het volgende moet maken:
– een grow bag
– kompost
– een duivenhuisje
– een fornuis van modder !

5. Marketing
– Tikondane Community Centre heeft zijn eigen website en eigen Facebook page. Heel nuttig als je allebei kan beheren.
– toerisme is een belangrijke vorm van inkomen voor Tiko: ga marketing en reclame mogelijkheden uitzoeken om toerisme te bevorderen.
– fondsenwerving is cruciaal voor andere projecten op Tiko: ga zelf op zoek naar verschillende kanalen en schrijf een aanvraag .

6. Eigen project
In andere woorden bedenk zelf je eigen project. Kies een thema die je denkt dat Tiko en de omgeving zou helpen ontwikkelen. Het kan een project zijn over gezondheidszorg, de woon situatie, landbouw praktijken, ‘family planning ‘ e.d.
Probeer samen met een van de “interns” een onderzoeksproject op te zetten.
De “interns” op Tiko zijn een aantal jonge mensen die hun school diploma hebben gehaald maar worden uitgesloten van hoger onderwijs. Tiko geeft hun een kans om verder te ontwikkelen. Zij proberen hun kennis en kunnen uit te buiten en ervaring op te doen op Tiko in allerlei situaties om eventueel een goede baan te vinden. Jou bijdrage aan hun leer proces wordt zeer gewaardeerd.
Jou project kan ook zijn:
– korte films over Tiko maken
– samen met de Tiko leerlingen een radio show opzetten.

N.B. Neem contact op met het bestuur van Stichting Tiko voor meer informatie

tikondanefoundation@gmail.com

Aankomst in Zambia

– De meeste mensen arriveren op de luchthaven in Lusaka.
– De hoofdstad Lusaka bevindt zich op 20 km van de luchthaven
– Op dit moment vliegen 20 luchtvaart maatschappijen vanaf Lusaka.
– Lusaka biedt non-stop vluchten naar 20 steden.
– Iedere week vertrekken tenminste 105 binnenlandse vluchten en 273 internationale vluchten vanaf Lusaka.
– Raadpleeg  www.TripAdvisor.nl voor de meest gunstige vluchten uit Europa.
– De goedkoopste vluchten zijn uitgevoerd door Emirates maar wel via Dubai.
– KLM vliegt bijna dagelijks naar Lusaka maar maakt vaak tussenstops in bijvoorbeeld Nairobi en Lilongwe (Malawi) en komt s’nachts aan in Lusaka.  De meeste terugvluchten zijn non-stop en duren ca. 10 uur. Dit heeft te maken met het vervoer van snijbloemen voor de Nederlandse bloemen veilingen.
– Een taxi van de luchthaven naar het centrum van Lusaka kost ca. €23 (US$30).
– Er zijn genoeg geldautomaten in Lusaka. In Katete is er alleen maar een die niet altijd werkt.

Verblijf in Lusaka
Raadpleeg de Lonely Planet gids of Trip Advisor voor accommodatie die bij je past.
Drie budget hotels aanbevolen door Tiko:
Lusaka Backpackers, ( voorheen “Chachaha”), 161 Mulombwa Close
www.lusakabackpackers.com
Kalulu Backpackers, Broads Road
www.backpacklusaka.com
Broads Backpackers, Broads Road.
Geen eigen website maar raadpleeg www.tripadvisor.nl

Van Lusaka naar Tikondane Community Centre, Katete

Per bus – ga de dag voor je vertrek naar het Intercity Bus Station om je kaartje te kopen. Dit is op zich zelf een belevenis. Er zijn verschillende bus maatschappijen die je proberen te lokken. Tip: niet het goedkoopste kaartje kopen! Je koopt een kaartje naar Katete, het stadje in de beurt van Tikondane en je betaalt per enkele reis ca. €19 (US$25) maar wel natuurlijk in Zambiaanse kwacha’s. Het is een lange reis, ongeveer 7 uur, maar er kan allerlei oponthoud voorkomen, en de bussen vertrekken s’ochtends vroeg. Er is waarschijnlijk slechts een keer een behoorlijke plas pauze wanneer je 15 minuten uit de bus mag.
Je komt aan in de latere middag.
Tiko ligt aan de geasfalteerde weg net buiten Katete. Je vraagt de chauffeur of je bij Tiko zelf mag uitstappen (hangt van zijn bui af) of bij het ziekenhuis (een officiële busstop), vijf minuten loopafstand van Tiko . Ga niet door naar Katete anders moet je 3 km terug zien te komen.

Per taxi – (max. 4 personen) kost €273 (US$360) en neemt ca. 5 uur. Wel met Zambiaanse kwacha’s betalen.

Visum
Een toerist visum voor maximaal een maand is eenvoudig te verkrijgen op de luchthaven van Lusaka (kosten €38 / US$ 50). Mensen die langer willen blijven moeten vooraf afspraken maken met de directie van Tikondane Community Centre.