REISADVIES

Visum
Een visum (maximaal een maand) is nodig voor Zambia maar niet voor buurland Malawi. Een visum of op het vliegveld in Zambia of aan de grens met Malawi kost €38 (US$50) waar je betaalt contant in US dollars of euro’s, of van te voeren in NL regelen. Klik op www.visumdienst.nl maar dit brengt extra kosten. Als je van plan bent langer dan vier weken op Tiko te blijven raadpleeg de directie van Tiko voordat je een visum aanschaft.

Inentingen e.d.
Raadpleeg uw locale GGD of http://www.ggdreisvaccinaties.nl/ . Aanbevolen vaccinaties zijn DTP, gele koorts en Hepatitis A. Heel belangrijk voor Zambia/Tiko zijn antimalaria pillen.
Malarone is aanbevolen, wel een dure pil maar je hoeft niet van te voeren te beginnen met slikken.
In iedere slaapkamer in Tiko is een klamboe.
Deet is ook aanbevolen.
Het St. Francis Ziekenhuis ligt vijf minuten van Tiko vandaan. Medicijnen is gratis ook voor buitenlanders! Hier vindt je veel buitenlandse artsen en medische studenten die stage lopen.

Geld
De valuta koers wisselt behoorlijk:
Op dit moment  (januari 2013) €1 = 6,86 Zambiaanse kwacha’s.
Er zijn geld automaten in de grote steden. Ook bij banken kunt u geld wisselen.
Betaalwijze Tiko: contant in US dollars, euro’s of Zambiaanse kwacha’s.

Rondreizen
Bereikbaarheid: Tiko ligt op de drukke geasfalteerde hoofdweg naar Lusaka in het zuiden en de grens met Malawi in het noorden. Bussen rijden regelmatig in beide richtingen.
De westerse toerist kan makkelijk zelfstandig reizen met openbaar vervoer of met een huur wagen. Zelfs op de fiets …. een jong Franse echtpaar op een tandem, op rondreis door Zambia en verder, stopten een paar dagen in Tiko. Er zijn tal van ideeën om een rondreis te maken door Zambia en andere landen als Malawi en Botswana.
Raadpleeg zulke gidsen als de Lonely Planet of op internet Trip Advisor.

Raadpleeg ook www.vakantie.KLM.com voor aanbiedingen retour vluchten Nederland-Zambia. De aanbiedingen zijn gedurende 5 dagen per maand geldig daarna geldt weer de oude prijs van 1100 euro’s.  

Vanuit Tiko moet je beslist naar de Zuid Luangwa Game Park (opzoeken op internet); een rit van 4 of 5 uur per auto, afhankelijk van de situatie van de weg in aanbouw. 
Tiko heeft contacten met een van de lodges in het park, Flatdogs (krokodil in de lokale taal), en regelt jouw bezoek. 

Uw kunt ook een Nederlandstalig site raadplegen: www.trackandtrailrivercamp.com

Als je besluit je reis in Malawi te beginnen of te eindigen, kun je opgehaald worden door een lokaal taxi bedrijf dat veel voor Tiko werkt. De hoofdstad van Malawi – Lilongwe – ligt 3 uur rijden van Tiko.
Kosten: €214 (US$ 280), max. 4 personen.

Stichting Tiko heeft veel ervaring. Wij helpen je graag jouw reis plannen.

tikondanefoundation@gmail.com