Toerisme

Toeristen zijn altijd welkom op Tiko. Het Centrum beschikt over de Tiko Lodge en restaurant, die liggen aan de grote weg van Lusaka naar Malawi en Mozambique. Men kan vliegen naar de luchthavens van Lusaka, Zambia of Lilongwe, Malawi en volgens over de weg naar Tiko in een taxi, een huurauto of bus.   Lees meer door op reisadvies  aan te klikken.

Tiko Lodge

De Tiko Lodge wordt beheerd door de gemeenschap. De inkomsten  komen geheel ten goede aan het centrum. De Lodge beschikt over  enkele een- en tweepersoonskamers met eigen sanitair en enkele kamers met gemeenschappelijk sanitair. Er zijn twee kleine slaapzalen en een tentenkampeerterrein. Lees meer door op accommodatie te klikken. Daarnaast is er ook een goed ingericht restaurant waar plaatselijke en internationale gerechten geserveerd worden. De groente komt meestal uit eigen tuin. De Tiko medewerkers vinden het een eer toeristen te ontmoeten en zorgen er voor dat toeristen zich snel thuis voelen.

Activiteiten

Een aantal lokale activiteiten waar toeristen aan kunnen deelnemen zijn bv. het brengen van een bezoek aan de Tiko-adoptiedorpen, een flinke wandeling maken in de nabije Mphangwe heuvels, met de fietstaxi de lokale markten in Katete ontdekken, ‘s avonds met een ossenkar naar een dorp gaan om traditionele dansen te zien, een kerkdienst bijwonen of op safari gaan in het prachtige South Luanga National Park, ruim vijf uur rijden.

De toeristen worden in staat gesteld hun kennis te vergroten over het lokale leven en het “aan den lijve te ondervinden”. Ze kunnen zelf allerlei activiteiten ondernemen, maar als er speciale gelegenheden zijn, zoals feesten, dan kunnen ze daar ook aan deelnemen.

Op die manier staan ze heel dicht bij het plaatselijke leven wat uiteindelijk vaak veel respect afdwingt. Daarnaast betalen toeristen voor hun trip rechtstreeks aan het Centrum dat dit geld  gebruikt voor maatschappelijke projecten.

 

Community-Based Toerisme

Deze vorm van toerisme biedt de mogelijkheid om een positieve verandering teweeg te brengen voor de lokale gemeenschap. Alleen op deze manier kunnen verschillende culturen elkaar echt ontmoeten en samen een nieuwe ervaring opdoen. Het geeft de bevolking de mogelijkheid hun identiteit te versterken en de waardering voor eigen cultuur en geschiedenis te behouden.

‘Community-based’ toerisme is nu een begrip geworden. Er wordt regelmatig over geschreven in de media. Bijvoorbeeld op 8 juli 2012 verscheen er in de gerenommeerde Engelse krant The Sunday Times een artikel van de journalist Stephen Bailey over dit onderwerp. Het Tikondane Community Centre werd gebruikt als een succesvol voorbeeld hiervan.  Bailey zegt dat het een andere manier is om vakantie in het buitenland door te brengen. Hij legt uit waarom een verblijf in een lokale gemeenschap veel beter is dan een verblijf in een opzichtig vakantieoord. Als wij ons vakantie geld investeren in een plaatselijke gemeenschap dan investeren we in hun toekomst en krijgen wij er heel veel voor terug.

Het volledig artikel in het Engels kunt u lezen door op deze link te klikken.

Als toeristen geduld hebben en zich realiseren dat ze in een andere cultuur verblijven (met al zijn intriges en problemen) en niet een standaard internationale reis maken (met zijn comfort en eenvormigheid) kan het een onvergetelijke belevenis zijn als men zich realiseert tijdelijk deel uit te maken van een plaatselijke gemeenschap. Dit is een ervaring die zeer waarschijnlijk bij je top-vijf reisverhalen gaat horen en die je je over 20 jaar nog steeds herinnert volgens Bailey.
Bovendien zegt hij: “gemeenschappen mogen dan economisch arm zijn, ze zijn geweldig rijk in hun gastvrijheid. Als toerist betaal je voor het beste dat het land te bieden heeft: vriendschap, samen delen en communiceren, geen kelners, cocktails en marmeren badkuipen.
Door dit soort organisaties te ondersteunen kunnen toeristen ervaren dat hun geldelijke bijdrage het verschil maakt voor een plaatselijke gemeenschap. Een paar honderd kinderen kunnen er b.v. van naar school gaan. Door ons vakantiegeld te investeren in een gemeenschap zullen we er in de toekomst allemaal alleen maar beter van worden” aldus Bailey.

Stephen Bailey heeft zelf de sfeer van Tiko ervaren: “ik werd wakker van het geluid van 600 kinderen die naar de lokale school kwamen lopen, kauwend op een stuk suikerriet. Ik bracht mijn dag door met bijna 100 mensen die het centrum bezochten om te praten over HIV- preventie, over zaken doen of om er gewoon een kop thee te drinken.
Er was geen twijfel over mogelijk dat ik gedurende deze twee dagen deel van deze gemeenschap werd: elke nacht en elke maaltijd betekende inkomsten voor het project van deze gemeenschap”.
Tikondane ondersteunt mensen in een aantal dorpen rondom het centrum in Katete. Een van de activiteiten bestaat uit het organiseren van een bezoek aan deze dorpen.
“Met een groep kinderen in mijn kielzog dronk ik lokaal gebrouwen maïsdrank, reed ik in een ossenwagen, zag een lokale volleybalcompetitie en schudde genoeg handen om er kramp van in mijn voorarm te krijgen”.

Wat doet de Stichting Tiko?

De Stichting Tiko ondersteunt de ontwikkeling van ‘community-based’ toerisme.
We zien dit als een vorm van duurzaam toerisme.
De Stichting Tiko ondersteunt deze vorm van toerisme en wil kwalitatief hoogwaardige service bieden door te investeren in de renovatie en bouw van goede kamers, goede watervoorziening en training van de Tiko medewerkers We werken hierbij samen met het NHTV van Breda en zoeken verdere samenwerking met touroperators.

Voor meer informatie over een verblijf op Tiko kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen!
tikondanefoundation@gmail.com